Kevään ja kesän juhlat - vinkkejä korujen valintaan ja katsaus värivuodenaikoihin

09.05.2022

Loppukevät ja kesä on erilaisten juhlien aikaa. Valmistautuminen juhlapukeutumiseen kannattaa aloittaa ajoissa. Ja mikä olisikaan ihanampaa, kun löytää itselleen täydellisesti istuvan mekon, upeat juhlakengät ja kauniit korut kokonaisuuden kruunuksi. Sain blogiini mahtavia vinkkejä Ilvesmäen rouvana tunnetuksi tulleelta Anne Mäkilältä. Annen antamien vinkkien avulla pääset tutustumaan korujen valintaan värivuodenaikojen mukaan. Anne on porilainen ilopilleri ja tunteiden sanoittaja, jonka yrityksen palveluihin kuuluu mm. värianalyysit. Tervetuloa sukeltamaan värien maailmaan ja kurkkaamaan vinkit täydellisten juhlakorujen valintaan! 

Tärkeintä korujen valinnassa on se, että löydät korut jotka miellyttävät omaa silmää. Korujen täytyy myös tuntua mukavalta käyttää, jos korut puristaa, ovat liian painavat tai muuten häiritsevät oloasi, niin silloin ne eivät ole oikea valinta. Monesti ajatellaan, että isot korvakorut eivät sovellu itselle, koska ne koetaan liian raskaina. Asia ei kuitenkaan ole aina ihan niin. Esimerkiksi Kaivottaren valikoimissa olevien isojenkin korvakorujen paino on enimmillään vain muutamia grammoja ja ne ovat höyhenen kevyitä käyttää. Toinen asia mihin usein törmää on se, että valitako koukku- vai tappikiinnitteinen korvakoru. Tappikiinnitteinen koru saattaa  aiheuttaa ihoärsytystä, jos korujen metalli ei ole allergiaystävällistä. Usein kirurginteräksiset korumetallit ovat turvallisia käyttää ja harvoin aiheuttavat ärsytystä kenellekään. 

Kannustan juhlakorujen valinnassa myös pieneen rohkeuteen. Mikäli ei ole niin tottunut värien käyttäjä ja tykkää useimmiten pukeutua mustaan, niin silloin kannattaa koruissa panostaa väreihin. Värikkäällä korulla saa muuten tummaan tai yksiväriseen asuun mukavan väriläiskän lisättyä. Mikäli mahdollista, niin koruja kannattaa vähän sovitella etukäteen ylle puettavan juhla-asun kanssa, jotta näet miten kokonaisuus toimii yhteen. Jos juhlissa on tiedossa valokuvissa poseerausta, niin isot ja näyttävät korut tulevat kuvissa aina parhaiten esille. 

Hiuslakka, hajuvedet yms. samentavat helposti korujen pintaa ja kerrostuvat korujen pinnalle, joten juhlapäivän koittaessa suosittelen, että puet korut päälle ihan viimeiseksi, vähän niin kuin kirsikkana kakun päälle. 

Korujen valinta värivuodenaikojen mukaan

Talvityypin ihmisellä on matala värikylläisyys ja matala tummuusaste. Vaatteiden värit ovat kirkkaita ja puhtaita. Talven värit kuuluvat viileään väriskaalaan. Talvella on usein omassa värityksessään jokin tummempi osuus esimerkiksi iho, silmät tai hiukset. Talvityypillä esiintyy myös oliivinsävyistä ihoa, mikä on harvinaisempi sävy meille monelle. Talvityypin sävyt ovat voimakkaita, dramaattisia ja kirkkaita. Talvelle sopii myös musta ja valkoinen. Näistä kumpikaan ei peitä tai himmennä talven omia värejä. Talvityypin voit kuvitella mielessäsi sadun Lumikkina. Talven värejä ovat juuri hohtavan valkoinen lumi, hiilenmusta yö tai pakkasen huurruuttamat punaiset marjat. Talvelle sopivat suuret kuviot, geometriset leikkaukset vaatteissa, näyttävyys ja värien kantamisen ylpeys. Talvelle sopii koruissa hopea. Hopeaan voi yhdistää kirkkaita värejä ja vaikkapa jonkin näyttävän yksityiskohdan katseenkerääjäksi. Talven värikartassa on dramaattisia ja voimakkaita värejä, kuten musta, vitivalkoinen, sähkönsininen, verenpunainen, burgundi, luumunvioletti ja smaragdinvihreä.Kesätyypin ihmisellä on myös matala värikylläisyys, mutta ei niin kontrastinen ja neutraali kuin talvella. Kesäihmisen iho on maidonvalkoinen ja hieman vaaleanpunertava, eikä hän yleensä rusketu. Silmät ovat siniset tai siniharmaat ja verisuonet sinertävät. Luonnollinen hiustenväri on yleensä maantienharmaa. Vaatteiden sävyt ovat keskivahvoja, enemmän pehmennetyissä sävyissä kuten syksyllä. Kesän värit kuuluvat viileään väriskaalaan, kuten talven värit. Kesä on yleissävytykseltään vaaleampi. Kesäihmisen värejä voi miettiä pehmeän puuterisen utuisina sävyinä. Pehmeinä ja naisellisina. Kesätyyppiä pukevat pinkin ja vaaleansinisen farkun sävyt. Ne antavat hehkua ja iholle kaunista vastapainoa. Kesän sävyt ovat loppukesän jo hieman haalenneita ja pehmeitä, voit kuvitella usvaisen pellon vihreine sävyineen. Kesätyypille sopii koruissa hopea ja myös pehmeät, naiselliset koristeet. Koruihin voisi yhdistää pitsiä tai vaikkapa höyhentä. Kesän värejä ovat viileät, puuteriset pastellisävyt, kuten vaaleansininen (baby blue), vaaleanpunainen (baby pink), laventeli ja mintunvihreä.


Syksytyypillä on keskikorkea värikylläisyys ja melko matala tummuusaste. Syksyihmisen iho on oliivinen ja kauniisti ruskettunut ympäri vuoden. Hänellä on yleensä runsaammin pigmenttiä ihossaan. Silmät ovat lämpimän ruskeat, ruskeanvihreät tai sinisenvihertävät. Hiukset ovat luonnostaan tummanruskeat, mahonkiset ja seassa on usein myös punapigmenttiä. Vaatteiden värit ovat keskivahvoja ja murrettuja sävyjä. Syksyn omat värit kuuluvat lämpimään väriskaalaan ja sävyt ovat usein tummempia kuin esimerkiksi talvella. Syksyn värejä voit kuvitella mielessäsi juuri syksyn lehtien murretussa väriloistossa tai puiden lehtien saadessa ylleen syksyn upeita, murrettuja sävyjä vihreästä ruskeaan. Syksylle sopivia koruja ovat kullansävyiset sekä myös puumateriaaleista tehdyt korut. Koruihin voisi yhdistää maanläheisiä elementtejä, vaikkapa murretun sävyisiä kiviä tai muita luonnonaarteita. Syksyihmisen värikartassa ovat vahvat, murretut ruskan värit, kuten tiilenpunainen, oliivinvihreä, metsänvihreä, sinapinkeltainen, poltettu oranssi ja okra.


Keväällä on sekä korkea värikylläisyys, että korkea tummuusaste. Kevätihmisen iho on vaalea ja keltapohjainen. Silmät ovat vihertävät, joko täysin vihreät, sinivihreät tai lämpimän siniset, joissa on keltaisia pilkkuja. Hiustenväri on yleensä lämmin blondi, oljenkeltainen tai punertava, ja hiuksissa on paljon punapigmenttiä. Vaatteiden värit ovat vahvoja ja kirkkaita kuten talvella. Kevään värit ovat juuri heränneen ja kirkkaan luonnon värejä. Tuore ruoho, ihanan keltaiset voikukat tai kirkkaan sinisen taivaan sävyjä. Keväälle sopivat kullansävyt ja koruihin voisi yhdistää kirkkaita elementtejä. Jotakin piristävää ja tulevan kesän odotukseen sopivia elementtejä. Keväälle sopivia värejä ovat keväänvihreä, persikka, lohenvärinen koralli ja lämmin turkoosi.


Jos sinua kiinnostaisi saada tarkempi analyysi omasta värimaailmastasi, niin Ilvesmäen rouvan sivuilta pääset varaamaan itsellesi ajan värianalyysiin. 

www.ilvesmaenrouva.fi


Juhlalookkiasi täydentävät ihastuttavat korut löydät Kaivottaren koruvalikoimasta.

Ihanaa juhlakevättä ja kesää! 

❤️Terhi