Kädet multaan!

01.04.2022

Joko olet työntänyt kätesi mustaan muhevaan multaan ja rentouttanut mieltäsi huonekasvien mullanvaihdon äärellä? Ei hätää jos et vielä ole ehtinyt, siihen on vielä ihan hyvin aikaa. Paras aika huonekasvien mullanvaihtoon on keväällä kasvien lepokauden päätyttyä. Eli siinä helmi-maaliskuun jälkeen. Mullanvaihto kannattaa tehdä vuosittain nopeasti kasvaville kasveille, hitaammin kasvaville riittää mullanvaihto parin vuoden välein. Hidaskasvuisille kasveillekin voi vuosittain vaihtaa tuoretta multaa vain pintaan. Kaavi vähän vanhaa kuivaa multaa pois ja lisää tilalle uutta. Muista myös vaihtaa kasvi aina isompaan ruukkuun mullan vaihdon yhteydessä. Voit myös tarvittaessa jakaa juuripaakkuja ja istuttaa niitä uusiin ruukkuihin. 

Monet huonekasvit viihtyvät hyvin valoisalla ikkunalla amppelissa roikkuen. Usein aina kuulen sanottavan, etten voi hankkia makrameeamppelia, koska mitkään kasvini eivät pysy koskaan viikkoa kauempaa elossa. No, mun täytyy tunnustaa, että olen ollut tuo sama henkilö joskus aiemmin. Jostain syystä, kun laitoin kasvit kasvamaan ikkunalle kauniiseen makrameeamppeliin, niin ne ovatkin menestyneet yllättävän hyvin. Olen myös hankkinut altakasteluruukkuja, jolla blokkaan liikakastelun tai janoon kuolevan kasvin ongelmat. 

Keväällä on ihanaa, kun kasvit heräilevät eloon ja valon määrä lisääntyy. Usein silloin myös ihmiset alkavat heräillä talvikoloistaan ja kodin keväinen sisustaminen alkaa. Mikäpä olisi parempi keino uuden sisustuksen luontiin, kuin hankkia ihania kasveja ja kauniita amppeleita niiden kaveriksi. 

Kaivottaren valikoimista löytyy muutama erilainen amppelimalli, jotka on tilattavissa useassa eri värissä. Makrameeamppeli on siitä kiitollinen hankinta, että se sopii aika moneen eri kokoiseen ruukkuun. Ja jos ne sisäkasvit tuppaa sitten kuitenkin hellästä hoivasta huolimatta kuolemaan, niin nou hätä, laita kesäkukka amppeliin ulos. Tai sitten amppelin sisälle voi myös laittaa jonkun kauniin lasisen purkin ja ledkynttilän tunnelmaa tuomaan.

Terhi ❤️

Tässä vinkit mullanvaihtoon:

  1. Valitse oikeanlaista multaa, viherkasveille viherkasvimultaa, kukkiville kasveille kukkamultaa jne.
  2. Kastele kasvit edellisenä päivänä ennen mullanvaihtoa.
  3. Laita uusi multa isoon saaviin ja kastele se ennen kuin laitat sen kasveille.
  4. Ota kasvi pois ruukusta ja ravistele, ota sormin pois vanhaa multaa juuripaakun ympäriltä. Juuripaakkua ei tarvitse hajottaa.
  5. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa ruukkusoraa salaojitukseksi, jollet sitten istuta kasvia altakasteluruukkuun. 
  6. Laita kasvi ja uusi multa ruukkuun. Painele pintaa kevyesti. Lisää vielä vähän multaa ja kastele.
  7. Mullanvaihdon jälkeen kasville kannattaa antaa noin parin kolmen viikon päästä lannoitetta, esim. työntämällä lannoitetikku multaan.
  8. Kastele aluksi varovasti ja vasta muutaman viikon päästä normaalilla rytmillä ja määrällä.